Stress te lijf!©


Vitale medewerkers – Vitale teams
Handzame technieken om energielekken te dichten en je veerkracht te versterken

Stress te Lijf!©

‘Stress te Lijf!©’ geeft je inzicht in jouw stressreacties, welke gezond zijn of ongezond zouden kunnen zijn en dit traject geeft je handvatten om gezond te blijven.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 op de werkvloer. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om in beweging te komen en de dingen te doen die je wilt en moet doen. Stress wordt ongezond als dit te lang duurt, je er last van krijgt en het je energie gaat kosten.

Dit maakt meteen duidelijk dat het belangrijk is om te weten wat jouw stimulerende stress factoren zijn en ook zeker waar het ongezond wordt en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wat levert ‘Stress te Lijf!©’ mij op?

Wanneer je meedoet aan het ‘Stress te Lijf!©’ programma – één op één of in een groep - dan werk je aan de volgende onderdelen:

 • Wat zijn mijn energiebronnen en energieverspillers?
 • Welke vier domeinen van veerkracht (fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag) heb ik?
 • Wat de meerwaarde is van coherent zijn en blijven.
 • Hoe kunnen positieve gedachten een effectieve impact hebben op mijn stressniveau.
 • Hoe ik uit mijn hoofd kan en meer in mijn lijf.
 • Hoe ik ademhalingstechnieken toepasbaar kan maken in verschillende situaties.
 • Wat de kracht is van positieve emoties.
 • Hoe ik mijn veerkracht kan bereiken en behouden.

Aan het einde van dit traject heb je een concreet actieplan om energielekken te kunnen dichten en je veerkracht te versterken door middel van een aantal handzame technieken.

Is ‘stress te lijf!©’ wat voor jou?

‘Stress te Lijf!©’ is ons’ inziens voor iedereen. Bewustzijn creëren op een gezonde energiehuishouding helpt mee aan het voorkomen van ongezonde stress wat beter is dan genezen. Weet dat stress een sluipmoordenaar is en indien niet tijdig een halt toegeroepen verstrekkende gevolgen kan hebben op je prestaties en zowel op fysiek als op mentaal gebied (blijvende) schade kan berokkenen. Wanneer één of meerdere van onderstaande symptomen jou bekend voorkomen, ga aan de slag!

 • Ik heb weinig focus en ben snel afgeleid.
 • Ik heb geregeld een kort lontje.
 • Vermoeidheid is mij niet vreemd.
 • Ik kan nog wel eens pessimistisch zijn terwijl ik optimistischer ben geweest.
 • Soms staat het huilen me nader dan het lachen.
 • Ik kom maar niet tot rust.

Zelf alvast starten?

Wil je alvast aan de slag om te weten welke ballen je allemaal in de lucht houdt in je leven? Waar je energie van krijgt en wat je energie kost? Begin dan met het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI'.

Hoe gaat stress te lijf in zijn werk?

Je kunt dit traject één op één volgen met je coach of in groepsverband.

Eén op één
Het traject bestaat dan uit een kennismakingsgesprek met je coach en drie (online) bijeenkomsten van 2 uur.

In groepsverband
Stap je in een (incompany) groep dan volg je samen met een groep van minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers drie (online) bijeenkomsten. Of live tweemaal een dagdeel. Wij werken volgens het Van Dongen & Co principe van ‘4-slags-leren©’.

Overige mogelijkheden
Vraag deze bij ons aan. We maken ook maatwerkprogramma’s naar gelang de vraag van de opdrachtgever.

Samenwerken met van Dongen & Co? 

Wil jij met bevlogen en ervaren professionals aan de slag om het meeste uit jouw team(s) te halen? Wij maken graag een programma op maat. De samenwerking opstarten is simpel: 

Stap 1: vraag een kennismakingsgesprek aan via het contactformulier of e-mail

Stap 2: tijdens het gesprek brengen we de hulpvraag in kaart en krijgen we een beeld bij de huidige situatie en het gewenste resultaat. 

Stap 3: Je ontvangt een offerte met een voorstel op maat. 

Wij volgen niet één methode of strategie. We kijken wat er nodig is in het moment en wat passend is bij de vraag om jouw team ook echt verder te helpen. Met onze jarenlange ervaring passen we toe wat er op dat moment nodig is. Dit kan een beproefd management model zijn uit de veranderkunde, psychologie, een zelfontwikkelde werkvorm of speciaal voor de gelegenheid nieuw ontwikkelde werkvorm.  

Van Dongen & Co’s principe van ‘4-slags-leren©’

‘4-slags-leren’ is een manier om ervarend te leren. Het bewustzijn te vergroten en dit om te zetten in acties en verandering. Dit is een basis aanpak die van Dongen in al haar trajecten toepast en 25 jaar+ ervaring in heeft opgedaan. Zowel bij het begeleiden van individuele mensen, teams als groepen. Van Dongen & Co’s ‘4-slags-leren©’ bestaat uit:  

1. Individueel contact met de begeleider/facilitator/coach. Wederzijds leren de coach en de deelnemer elkaar kennen en onderzoeken de leervraag van de deelnemer. Bovendien vergroot dit de veiligheid en het vertrouwen onderling. De basis om te kunnen ontwikkelen.

2. Groeps/team leren. In een team en/of groep kan er enorm veel geleerd worden van elkaars ervaring, verschillende communicatie en gedragsstijlen en bovendien helpt herkenning bij elkaar om in veiligheid en vertrouwen te ontwikkelen. Groepsleden stimuleren elkaar.  

3. Reflectie opdrachten. Opdrachten om zelf te reflecteren. Op jezelf, op je omgeving en andere mensen waardoor je bewustzijn vergroot en je gerichtere keuzes kunt maken. 

4. Buddyschap. Thema’s en oefeningen bespreken met één of twee andere deelnemers. Woorden geven aan gedachtes en reflecties en daarop feedback krijgen, bevraagd worden en erover sparren. Zo krijg je je eigen thema’s nog scherper.  

‘Van Dongen & Co’s ‘4-slags-leren©’ is een aanpak die resulteert in grotere bewustwording en zet aan tot actie om te kunnen groeien en zo nodig te veranderen en bij te stellen. Pragmatisch, concretiserend, toepasbaar, laagdrempelig en activerend. 

Vraag om offerte of aanvullende informatie  Nieuwsbrief

  Wil je op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief