Teamcoaching

Beelden zeggen zoveel meer – Yolanda van Dongen & Hans Swaep

Online werken. In het begin, toen we dat bij de start van de pandemie gingen doen was dat dodelijk vermoeiend. Ook al hebben we onze weg erin weten te vinden, het blijft soms toch nog steeds een aanslag op je energieniveau. Het is zo’n andere manier van samenwerken en informatie uitwisselen. Wat missen we de soepeler interactie en ook het non-verbale aspect waar we bewust en onbewust ook zoveel informatie uit kunnen halen, de lol en luchtigheid tussendoor, het kletspraatje ‘en passant’ in de gang. Online werken kan soms ook zo feitelijk, rationeel en formeel zijn – of in ieder geval zo overkomen.


Virtueel brainstormen op het strand

We zoeken naar mogelijkheden om online de interactie en samenwerking te versterken. We vinden middelen om de denkkracht, de creativiteit en innovatieve kracht van het samenwerken van iedereen weer meer te stimuleren en samen te brengen. We brainstormen online op digitale whiteboards, houden polls op Zoom of Mentimeter en via getmibo.com ontmoeten we elkaar voor virtuele wandelingen, brainstorms op het strand of een borrel in de virtuele bar. Dit zijn bijzondere innovaties, maar hopelijk kunnen we dat straks weer combineren met live bijeenkomsten.


Linker en rechter hersenhelft verbinden

Van Dongen & Co. heeft een eigen innovatieve en creatieve werkvorm bedacht om de samenwerking in teams te versterken en stimuleren; teaminteractie verbeelden. Beelden kunnen ons raken, betrekken en beïnvloeden en vormen naast gesproken en geschreven taal een belangrijk communicatiemiddel. Onze linkerhersenhelft heeft betrekking op het analytische en rationele. De rechterhersenhelft op het ruimtelijke en de meer creatieve manier van denken. Hoe mooi is het om dit samen te brengen? Ontwikkelen door te doen!

Albert Mehrabian – emeritus-hoogleraar psychologie aan de Amerikaanse universiteit UCLA in Los Angeles publiceerdein 1971 het toen baanbrekende onderzoek met betrekking tot het relatieve belang van verbale versus nonverbale boodschappen. Eén op één zijn de uitkomsten van zijn onderzoek niet over te nemen. Wel is de combinatie wat ons betreft belangrijk.


Twee invalshoeken

Zodoende hebben wij, Yolanda van Dongen – teamcoach en coach persoonlijke ontwikkeling & Hans Swaep – illustrator, de handen ineengeslagen. Wij begeleiden online teams en faciliteren online bijeenkomsten. Yolanda als team en procesbegeleider en Hans vertaalt datgene wat hij hoort naar beeld. Twee verschillende invalshoeken om de teamsamenwerking en vooral de onderliggende stroom helder te krijgen. Laat dit nou bij uitstek ook heel goed online kunnen!


Luchtig en doeltreffend tot de kern komen

Beelden zeggen zoveel meer. Nu we de subtiele non verbale signalen niet meer als vanzelf oppikken, omdat we niet fysiek bij elkaar zijn, kan dit wel deels opgevangen worden door beelden. Je krijgt zo nog meer helder wat er speelt, zowel op inhoud als op samenwerking. Simpel en krachtig! Zonder oordeel, luchtig tot de kern komen waar het bij jullie team over gaat. Om daarmee jullie focus te bepalen en jullie verbindende kracht als team te versterken.

Tijdens de teambijeenkomst bespreken we geregeld de illustraties die Hans gaandeweg de bijeenkomst maakt. Wat onbewust gaande is maken we zo bewust waardoor je er ook echt iets mee kunt. Ontwikkelen door te doen is niet voor niets het motto van Van Dongen & Co.

Na afloop van de bijeenkomst krijgen jullie vanzelfsprekend alle gemaakte illustraties gemaild. Waardoor jullie er in een vervolg bijeenkomst zelfstandig mee verder kunnen.


Wil je ondersteuning en team of individuele coaching?

Van Dongen & Co. is gespecialiseerd in het coachen van teams; De teamontwikkeling.

Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling; De ontwikkeling van individuele teamleden om het beste uit zichzelf te halen en daarmee bij te dragen aan het team.

Neem contact met ons op voor individuele coaching of teamcoaching op maat. Bekijk onze werkvormen pagina om zelf aan de slag te gaan met een van de werkvormen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief