DISC Training in Nederland

Een team dat goed samenwerkt heeft meer plezier en bereikt betere resultaten.

Wat is de DISC methodiek en wat levert het op?

DISC geeft inzicht in voorkeursgedrag en communicatiestijlen waardoor alle teamleden zicht krijgen op de eigen gedragsstijl en ook op dat van de ander. DISC staat voor:

 

Wanneer teamcoaching?

Wat kan DISC-teamcoaching opleveren?

Zet een aantal mensen bij elkaar dan heb je een groep met individuen. Een team krijg je als iedereen voor hetzelfde gemeenschappelijke doel gaat, elkaar weet te vinden, leert van elkaar en actief samenwerkt. Samenwerken leert een groep gaandeweg om zo een team te worden. Teamcoaching kan hierbij de versneller zijn en levert het volgende op:

DISC Teamcoaching met Van Dongen & Co.

Van Dongen & Co. heeft speciaal de DISC kaartenset ‘Werken aan Versterken©’ ontwikkeld om teamcoaching met behulp van DISC te ondersteunen.

Willen jullie weten welke kwaliteiten er in jullie team zitten? Hoe jullie dat bij elkaar zien en hoe deze kwaliteiten nog meer te benutten? De kaartenset is een handig hulpmiddel om de samenwerking bespreekbaar te maken en te ontdekken waar jullie kracht zit en wat jullie nog nodig hebben om tot een effectiever samenwerkend team te komen

Stap 1 Individuele DISC profielen

Alle teamleden krijgen een uitnodiging om de DISC vragenlijst online in te vullen. Dit is maar 5 minuten werk. Wij genereren het DISC rapport en koppelen dat per teamlid terug in een persoonlijk vertrouwelijk gesprek via beeldbellen (zoom/teams enz.). Dat scheelt tijd.

Tijdens deze gesprekken achterhalen we ook waar het team staat volgens de teamleden. Hier maken we een analyse van en koppelen dat terug op de teamdag (live of online) en maken voor deze dag aan de hand van deze analyse een maatwerkprogramma.

Het DISC profiel waar wij mee werken ziet er zo uit:

Grafiek 1:

Deze grafiek laat zien wat de werkstijl van iemand is.

Grafiek 2:

Laat het gedrag en de communicatiestijl onder druk zien.

Grafiek 3:

Hier gaat het om het eigenbeeld. De gedrags- en communicatiestijl die iemand van nature heeft.

 Grafiek 3 ‘het eigenbeeld’ geeft aan waar iemand van nature goed in is. De kunst is om op het werk zo dicht mogelijk bij het eigen gedrag – het gedrag van nature – te blijven. Dat maakt iemand het meest effectief.

 

Stap 2 DISC Teamprofiel

Met de individuele ‘eigenbeeld’ DISC profielen van de teamleden maken wij een teamrapportage aan. Daarin staat:

 • Het DISC teamprofiel
 • De sociale teamrollen
 • Het ontwikkelpotentieel per individueel teamlid

Het DISC teamprofiel

Met het teamprofiel krijg je zicht op de huidige teamcultuur. Alle individuele DISC profielen maken één teamprofiel dat hier zichtbaar is. Ook worden de teamsterkten van dit team beschreven, de reactie van het team op veranderingen en ook wordt een suggestie gedaan voor de voorkeursteamleider.

 

De sociale teamrollen

In het teamrapport worden de volgende sociale rollen per teamlid gevisualiseerd:

 • Coördinator
 • Pionier
 • Specialist
 • Motivator
 • Analist
 • Innovator
 • Afronder
 • Ondersteuner
 • Netwerker

De gevisualiseerde sociale rollen geven de sterkte van ieder teamlid aan.

Het ontwikkelpotentieel

De sterkten werden zichtbaar in de gevisualiseerde sociale rollen hierboven. In het teamrapport wordt verder ingezoomd op het ontwikkelpotentieel per medewerker. Oftewel de zogenaamde middenzone. In dit voorbeeld heeft dit teamlid de sociale rollen Specialist en Analist in de sterkte. En Coördinator, Pionier en Afronder in de middenzone. Drie rollen die nog verder ontwikkelbaar zijn.

 

Stap 3 DISC teamcoachdag (live en/of online)

Uit de individuele gesprekken maken we een analyse en aan de hand hiervan een maatwerkprogramma voor jullie teamcoachdag. Tijdens deze dag komt het DISC-teamrapport uitgebreid aan de orde en werken we met verschillende interactieve werkvormen.

Willen jullie met DISC teamcoaching aan de slag? Neem contact met ons op info@vandongenenco.nl of via 0611755522

Scroll naar top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste artikelen, interviews en nieuws omtrent van Dongen & Co.