Teamcoaching

Resultaten behalen met jouw team door teamdoelen scherp te stellen

Behaalt jouw team niet de beoogde doelen? Is er onderling gedoe en krijg je je vinger er maar niet achter? Is er sprake van ‘Wij-Zij’? Kortom, de samenwerking loopt niet zoals je het wilt en de resultaten worden niet behaald. Wat is er aan de hand?

Zet een groep bij elkaar en ze gaan automatisch samenwerken. Nee! Samenwerken is een werkwoord en heeft onderhoud nodig. Het is hard werken. Bovendien kan ‘samenwerken om het samenwerken’ niet het doel zijn. Teamleden willen weten waarvoor ze aan de lat staan. Wat wordt van iedereen individueel verwacht en wat van het team als geheel? Wat dragen zij als team bij aan de context, namelijk de visie en missie van het bedrijf? Wat is hun bestaansrecht? Mensen willen bijdragen en voldoening uit hun werk halen, dat is mijn stellige overtuiging. Het is niet genoeg om iedereen te vertellen wat de visie en missie is…

‘Goed samenwerken in een team is vaak hard werken’


Het Van Dongen & Co. model ‘Werken binnen en met een team’

Van Dongen & Co. maakt gebruik van het model ‘Werken met en binnen een team’[1]. Om hiermee helder te krijgen wie, wat, hoe en waarom. Een eenvoudig uit te leggen model waarmee iedereen binnen de organisatie zijn of haar voordeel kan doen. Of het nou gaat om het verhelderen van ‘Wat is mijn rol?’ of ‘Waar staan we voor aan de lat als team, wat is ons teamdoel?’. Kortom: ‘Waarop schieten we en kunnen we scoren?’ om invulling te geven aan de visie en missie.

Het model ziet er zo uit:


Alles heeft een reden

De organisatie is opgericht met een doel. Vanuit de organisatie werken medewerkers binnen verschillende teams om dat doel gezamenlijk te bereiken. Medewerkers met specifieke specialismen, kennis en ervaring worden geworven en geselecteerd. Binnen de teams worden de rollen en taken verdeeld. Klinkt logisch. Als dit allemaal bedacht is, loopt het. En toch is dat vaak niet het geval. De doelen worden niet altijd behaald, de teams zijn niet compleet, niet de juiste mensen aan boord of de communicatie en interactie loopt niet helemaal soepel. Dit heeft altijd een reden. De vraag is: welke? En hoe lossen we het op?


Een heisessie en dan gaat het gebeuren

Wat ik vaak zie is dat er veel aandacht wordt besteed aan heisessies. Vaak is dat de directie met of zonder de managers en is het thema van de heisessie: Wat is onze missie en visie? En als dat is vastgesteld dan wordt de organisatie geïnformeerd. De directeur spreekt iedereen toe in een speciaal georganiseerde meeting met een borrel en een hapje of online via MSTeams, Zoom of anders. De boodschap komt op intranet en als je geluk hebt komt het terug in het werkoverleg en worden de medewerkers nog eens extra geïnformeerd. En dan… dan gaat het gebeuren is de verwachting. Maar ook dan…


Waar staan we voor aan de lat?

Is de visie en de missie concreet vertaald naar de teamdoelen? Die slag wordt niet altijd gemaakt. Met de teamleden de vertaalslag maken naar de praktijk. Welke resultaten worden verbonden aan het teamdoel? Wat betekent dat voor henzelf en voor hun team? Wat moet wanneer en hoe opgeleverd worden? Hoe vinden de teamleden elkaar binnen de samenwerking? Hoe gaan zij elkaar versterken en elkaar aanvullen? Welke kwaliteiten zitten in het team en maakt het team daar optimaal gebruik van? En hoe gaat er samengewerkt worden met andere teams? Kortom waar staat iedereen individueel en als team voor aan de lat?

Het is belangrijk dat dit helder is, want het heeft grote gevolgen voor het al dan niet behalen van de doelen. En het levert stress, frustratie en inderdaad soms gedoe op in de samenwerking als het teamdoel niet helder is. Waarvoor staan we aan de lat, hoe verdelen we de rollen en taken optimaal en hoe interacteren we met elkaar; daar kan teamcoaching de versneller zijn.


Trots!

De teamdoelen gezamenlijk helder krijgen binnen het bedrijf en teams zorgt voor ‘Wij’ in plaats van ‘Wij-Zij’. Dit zorgt voor constructieve samenwerking waarin iedereen elkaar versterkt, aanspreekt en waar de communicatie open en transparant is. Het zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelt, eigenaarschap neemt en dat de doelen en resultaten worden behaald. En misschien nog wel het belangrijkst: iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen en trots zijn op het bedrijf waarvoor zij werken.


Componenten checklist

Hieronder leg ik per onderdeel uit – bijna een checklist – wat ieder component uit het Van Dongen & Co. model ‘Werken binnen en met een team’ inhoudt. Zo kun je er zelf mee aan de slag.

  1. De organisatie Context – De Visie Missie Strategie
  2. Het teamdoel
  3. De specialismen – De IK-HET-as
  4. De rollen en taken – De WIJ-HET-as
  5. De onderlinge samenwerking – De IK-WIJ-as


1: De organisatie Context – De MVS:  Missie Visie Strategie

Hier gaat het om het bestaansrecht van de organisatie.

  • Wat is de missie? Wie zijn we? Wat doen we? Voor wie? Hoe?
  • Wat is de visie? Hoe gaat het bedrijf zich ontwikkelen in de toekomst? Hoe te anticiperen op wat er in de maatschappij gebeurt?  Hoe kan en wil de organisatie met klanten (of in de zorgsector met cliënten) omgaan? Wat kunnen en moeten leveranciers leveren?
  • Wat is de strategie? Extern: Hoe gaan we de markt benaderen? Intern: Hoe gaan we alle mensen binnen ons bedrijf mobiliseren en motiveren?

Kortom, wat is het businessmodel en waar verdient de organisatie geld mee?


2: Het teamdoel

Hier gaat HET om het teamdoel; om het bestaansrecht van het team.

  • Wat moet het team aan de Missie & Visie & Strategie van de organisatie concreet bijdragen? (Betrek de medewerkers hierbij om de concrete vertaling van de M&V&S voor hun eigen team te maken. Hierdoor zullen zij zich verbonden voelen met de doelen en de verantwoordelijkheid hierin nemen.)
  • Wat is de meerwaarde van het team en waarop – welke teamdoelen van andere teams – wordt er met andere teams samengewerkt?
  • Wat is het doel en welke concrete resultaten moet het team opleveren. Hoe, wat en wanneer?

Kortom, wat is het doel van het team en wat dragen zij bij?


3: De specialismen – De Ik-Het-As

De IK staat hier voor alle individuele medewerkers. Op de IK-HET-as gaat het om de specialismen binnen het team.

  • Welk expertise hebben alle individuele medewerkers nodig om bij te dragen aan het teamdoel?
  • Welke inhoudelijke kennis en vaardigheden zijn er nodig en welke zijn er aanwezig?
  • Waarop wordt de werving en selectie ingericht? Wat zijn de inhoudelijke functie eisen?

Kortom, welke expertise neemt iedereen binnen het team mee?


4: De rollen en taken – De Wij-Het-As

De WIJ staat hier voor alle individuele medewerkers bij elkaar. En de HET in het model is het teamdoel.

Op de ‘WIJ-HET’-as gaat het om: de rol en taakverdeling binnen het team.

  • Welke rollen en taken moeten worden opgepakt?
  • Wie past het beste bij welke rol en vervult het beste welke taken?
  • Hoe vullen we elkaar aan in het team en maken we gebruik van elkaars kwaliteiten?

Kortom, hoe zijn de rollen en taken optimaal verdeeld in het team?


5: De onderlinge samenwerking – De Ik-Wij-As

Op de ‘IK-WIJ-as’ gaat het om hoe de samenwerking en interactie verlopen binnen het team.

Als deze niet goed verlopen, dan kun je nog zo goed alle voorgaande componenten georganiseerd hebben, het team gaat niet excelleren.

  • Kennen we elkaars gebruiksaanwijzingen?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we goed afstemmen en communiceren?
  • Gaan we discussies aan en kunnen we conflicten aan en komen we daar sterker uit?

Kortom, hoe interacteren we met elkaar binnen het team? Hier komt teamcoaching aan de orde.


Wil je meer tools hebben om met je team aan de slag te gaan?

Bekijk dan onze werkvormen pagina of het nieuwsoverzicht waar wij meer berichten delen over teamsamenwerking.


Wil je op weg geholpen worden met team of individuele coaching?

Van Dongen & Co. is gespecialiseerd in het coachen van teams: De teamontwikkeling. En gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling; De ontwikkeling van individuele teamleden om het beste uit zichzelf te halen en daarmee bij te dragen aan het team en daarmee de organisatiedoelstellingen.

Meer weten? Neem contact met ons op.


Bron: TGI, Ruth Cohn


Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief