Interviews

Hoe doe jij dat eigenlijk? Aan het woord: Charlotte Staats, programmaleider bij de Algemene Bestuurdienst

Nu het thuiswerken door de aangescherpte maatregelen langer duurt, hebben mijn collega Patricia de Sain en ik aan verschillende mensen uit ons netwerk gevraagd: “Hoe doe jij dat eigenlijk in deze tijd? Jezelf en je medewerkers gemotiveerd houden?” De komende tijd zullen wij een aantal van deze ‘onderonsjes’ en interviews delen.

Vandaag aan het woord: Charlotte Staats, programmaleider bij de Algemene Bestuurdienst. Sinds 1 juli 2020 is zij gedetacheerd bij het ministerie van Financiën in het programmateam Leiderschap en Cultuur voor de Belastingdienst. Ze vervult deze functie pas vanaf 1 juli 2020, een switch midden in de Corona-crisis dus! Hoe heeft zij dit ervaren en kunnen wij daar misschien iets van leren?

Working online from home, what is it like when you switch positions?

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar moest ik, zoals veel mensen plotseling verplicht thuis werken. Maar ik kende de werkzaamheden van mijn oude baan bij de Algemene Bestuursdienst goed, net zoals de procedures en mijn collega’s. Dat gaf een stevige basis om ook vanuit huis de programma’s onder mijn hoede verder te brengen. In mijn nieuwe functie, waarbij ik gedetacheerd werd bij de Belastingdienst in een programmateam Leiderschap en Cultuur, moest ik mijn plek vinden in een andere organisatie waar ik letterlijk de weg nog niet wist; en waar mijn nieuwe opdracht ook nog niet uitgekristalliseerd was. Als je dan ook je nieuwe collega’s nauwelijks kan ontmoeten, zijn er opeens wel heel veel onbekende factoren.

Were you prepared for these extra challenges with a job change during this time?

Ik had me dat vooraf wel gerealiseerd, en ik had me voor zover mogelijk er wel op voorbereid. Hoe? Als ik mensen ontmoette in een videovergadering over een inhoudelijk onderwerp, stuurde ik ze na afloop een mailtje of we een-op-een nog even persoonlijk konden kennismaken. Daar werd vrijwel altijd positief op gereageerd. Met één nieuwe collega is dat uitgemond in een wekelijks telefonisch spar-moment (waar we soms ook even lekker stoom afblazen). Ik ga dan meestal tijdens het bellen een rondje buiten lopen, en zij ook. We vertellen elkaar dan ook over de mooie plekken waar we zijn. Ik heb haar nog nooit live ontmoet, maar toch voelt het contact al vertrouwd. Bijzonder dat dat kan!

Ik heb ook bewondering voor mijn nieuwe collega’s van de Belastingdienst, hoe zij de werkgeversrol oppakken in deze tijd. Op mijn eerste dag was er een virtuele welkomstkoffie waarbij gelijktijdig een mooi boeket thuisbezorgd werd, er was een digitaal introductieprogramma en we hebben een online teamborrel met pub quiz en borrelpakket gehad. Dat hielp erg mee om me betrokken te voelen bij de grote uitdagingen die er voor de Belastingdienst liggen.

Op dit moment ben ik gewend aan het thuiswerken en heb een prettige balans in mijn werkdag gevonden. Zou in het nieuwe normaal weer vijf dagen van 9 tot 5 op kantoor de norm worden? Ik denk het niet.

How are you doing in this time, how did you experience the crisis and how do you stay positive in this time?

Ik herinner me de persconferentie van donderdag 12 maart goed. Die was om 15.00 uur en met collega’s had ik zitten kijken. Daar werd aangekondigd dat iedereen indien mogelijk tot 31 maart zou thuiswerken. Om 16.00 uur die dag had ik de start van een nieuwe leergang, waar ik een welkomstwoord hield. De tweede sessie van die leergang zou drie weken later op 2 april zijn. De ernst van de situatie drong die 12e maart niet echt tot me door, ik vertelde de cursisten vrolijk dat onze cursus gelukkig niet geraakt werd door de maatregelen.

Dat weekend zag ik filmpjes van Nederlanders uit Italië, die waarschuwden dat er echt iets heel heftigs aankwam. Toen besefte ik pas dat de wereld heel anders zou worden.

Wat mij altijd heeft geholpen in mijn leven is het gevoel dat wat er ook gebeurt, je altijd wel in enige mate de regie kan (her)pakken. Dat kost wat kracht en doorzettingsvermogen, maar het levert je veel op. Er is nog geen vaccin tegen Covid-19, maar je kunt je wel enigszins beschermen door te zorgen voor een goede weerstand. Ik ben dus gezonder gaan eten, en daarnaast ben ik ook veel gaan bewegen. Ik loop iedere dag 10.000 stappen (ongeveer 7 kilometer). Dat vind ik trouwens ook prettig om te doen, want in mijn woonomgeving is altijd wel weer een leuk rondje te vinden, en meestal luister ik naar een interessante podcast. Daardoor voel ik me fitter en energieker.

Van de hersenprofessor Erik Scherder heb ik geleerd (ook via een podcast) dat, zeker als je je angstig voelt door alle onzekerheden van de pandemie, beweging een ander hersengebied activeert, en dat na 45 minuten bewegen je stemming verbetert. En ik heb gemerkt dat dat klopt!

So walking is, in your eyes, the medicine! Do you have any tips for people who find it difficult to take that extra walk now?

  • Download de app Ommetje van Erik Scherder en de Hersenstichting. Per gemaakt ommetje krijg je een online aanmoediging en een hersenweetje aangereikt. Als je een beetje competitief bent ingesteld kun je ook plezier beleven aan de medailles die je in de app krijgt voor stevig doorlopen of voor starten met lopen voor 9 uur ‘s ochtends.
  • Koop een stappenteller (is nl. veel preciezer dan de stappenteller in je telefoon) om te kijken of je de 10.000 stappen haalt en investeer in comfortabele draadloze oortjes.
  • Zoek podcasts die je inspireren en begin je dag met een wandeling. Dat geeft energie voor alle video-calls tijdens je werkdag.

Charlotte Staats is gefascineerd door het thema leiderschap. Wat maakt dat sommige leiders het beste uit hun team weten te halen, en anderen niet? Daarover heeft ze twee boeken geschreven: De weg naar excellent leiderschap (samen met Anja Hilgers, genomineerd als managementboek van het jaar 2017) en Persoonlijk leiderschap, voor de leider van nu (2019).

Aanbieding: De weg naar excellent leiderschap is van 20 november tot 30 november te verkrijgen voor 10 euro tijdens de Thema Tientjesdagen!


Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief