Interviews

Hoe doe jij dat eigenlijk? Aan het woord: Lonneke van Bijnen MBA, Directeur bedrijfsvoering divisie Forensisch en divisie Klinisch Noord en Acute Psychiatrie bij Antes

Nu het thuiswerken door de aangescherpte maatregelen langer duurt, hebben mijn collega Patricia de Sain en ik aan verschillende mensen uit ons netwerk gevraagd: “Hoe doe jij dat eigenlijk in deze tijd? Jezelf en je medewerkers gemotiveerd houden?” De komende tijd zullen wij een aantal van deze ‘onderonsjes’ en interviews delen.

Vandaag aan het woord: Lonneke van Bijnen MBA, Directeur bedrijfsvoering divisie Forensisch en divisie Klinisch Noord en Acute Psychiatrie binnen Antes, onderdeel van de Parnassia Groep.

Hoe hou jij je medewerkers betrokken en bereik je (nog steeds) resultaten zowel live als online?

Door de aard van ons werk is er een blended versie (online en live) mogelijk. Er wordt veel online overlegd, daarnaast maak ik ook gebruik van webinars waarbij er interactie plaats kan vinden. Ook versturen we nieuwsbrieven om iedereen op de hoogte te houden. Maar ik kom ook regelmatig nog medewerkers tegen op locatie. Wanneer dit gebeurt probeer ik altijd een face to face gesprek te hebben om ervoor te zorgen dat we dat contact niet verliezen. Het is dan belangrijk om niet alleen over de dagelijkse gang van zaken te praten, maar ook juist te vragen naar hoe het met die betreffende persoon is en hoe zij de huidige situatie ervaren.

Is dat veranderd nu tijdens de tweede (semi)lockdown?

Qua maatregelen zijn wij maar minimaal afgeschaald tussen de eerste en tweede COVID-golf, tijdens de tweede golf zijn wij wel veel zwaarder getroffen dan tijdens de eerste golf. Daarnaast hebben we de essentiële keus gemaakt om alle leidinggevende op locatie aanwezig te laten zijn. Daar waar we in de eerste golf deels thuiswerkten. Deze keuze hebben we gemaakt omdat we hebben gemerkt dat de fysieke aanwezigheid belangrijk is om in contact te blijven met het werk en de medewerkers.

Hoe ervaar je dit zelf als manager?

De balans is met tijd en wijlen lastig te behouden, de impact van de werkzaamheden voortkomend uit de aanwezigheid van COVID en de te nemen maatregelen gecombineerd met de bijna dagelijkse bijstelling tijdens de eerste golf, zorgde wekenlang voor 7-daagse werkweken. Toch vond ik het makkelijker positief te blijven tijdens die eerste golf. Ja, de werklast was hoog maar de impact was niet te vergelijken met wat er nu gebeurt tijdens de tweede fase.

Nu begint het allemaal wel zijn tol te eisen. De impact van het langdurig grotendeels digitaal treffen brengt een tekort met zich mee aan het intermenselijke contact onderling, maar ook in de diverse teamsamenstellingen. Het langdurig tekort van een “praatje pot”, wat toch lastiger blijkt om digitaal te doen, verarmt de onderlinge relatie. Ik probeer dit zelf vooral te blijven zoeken en bieden in de weinige directe menselijke contacten die er nog wel zijn. Maar ik probeer het optimisme vast te houden waar het kan, er komen andere en betere tijden.

“Hou elkaar goed vast in deze tijden!”

Wat is jouw gevoel over het meer online werken, en wat zou je andere managers daar over willen meegeven?

Het online werken heeft veel nieuwe deuren geopend en heeft daarmee zeker voordelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld effectievere vergaderingen en meetings, daar hebben we echt tijd gewonnen. De lessen die we daaruit hebben geleerd (“is deze meeting echt nodig”, “hoe kan dit zo efficiënt mogelijk”) houden ons, hopelijk, ook scherp in de toekomst. Aan de andere kant kan deze nieuwe manier van werken ook sociale armoede opleveren. Als managers is het daarom aan ons de taak om op zoek te gaan naar andere vormen om deze sociale behoefte binnen teams toch vorm te geven. Om aan deze sociale behoefte in mijn eigen teams toch enigszins te voldoen, probeer ik sociale contacten te stimuleren. Ook heb ik zelf meer aandacht voor de mens achter de functie. Vraag eens wat vaker hoe het met de ander gaat, niet alleen op werkgebied maar ook (en misschien wel vooral) privé, hoe gaan zij met deze situatie om? En maak wandelafspraken, het samen buiten lopend overleggen is een prima alternatief. Het zijn ingewikkelde tijden en de aandacht voor elkaar kan er daarom, in alle Covid-19 hectiek, weleens bij inschieten. Het is dus belangrijk om je hiervan bewust te zijn en dagelijks ervoor te kiezen om dit contact juist op te zoeken. Hou elkaar goed vast in deze tijden!


Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief