Hoe doe jij dat eigenlijk? Aan het woord: Machiel van der Schoot – eigenaar directeur van het softwarebedrijf Sera Business Design
Sinds maart zitten we in een hele andere tijd door de pandemie. Dit heeft op iedereen effect. Zo vragen we geregeld aan anderen; ‘hoe doe jij dat nu eigenlijk in deze tijd’? Dat heeft ons op het idee gebracht om een aantal van deze onderonsjes en interviews te delen ter inspiratie.
In deel 4 in deze serie ‘Hoe doe jij dat eigenlijk?’ interviewt mijn collega Patricia de Sain directeur Machiel van der Schoot – eigenaar directeur van het softwarebedrijf Sera Business Design. Machiel is ruim 30 jaar ondernemer en heeft met Sera in meer dan 50 landen klanten. Met een achtergrond in de wis- en natuurkunde begon daar zijn kennis met programmeren, dit werd vervolgens helemaal zijn ding. Zijn loopbaan startte hij in de accountancy waar hij de financiële kant van zaken leerde. Na een tijd als financieel directeur te hebben gewerkt, trok het ondernemerschap. De vrijheid van het ondernemen en écht je eigen ding hebben, is helemaal Machiel. Hij is recht door zee en neemt geen blad voor de mond. Naast ondernemer is Machiel met hart en ziel muzikant en voetballiefhebber.
Hoe hou jij je medewerkers betrokken en bereik je nog steeds resultaten zowel live als online?
Regelmatig bellen, mailen en af en toe een videomeeting. Daarnaast hebben wij vrij veel interne rapportagemogelijkheden met betrekking tot de omzet, planning, lopende offertes, openstaande posten et cetera. Iedereen heeft daar toegang toe en controleert zijn of haar eigen belangrijke zaken.
Wat is het verschil tussen de eerste lockdown en nu?
In maart had iedereen het idee dat het een korte pijn zou zijn en dat er even afgewacht moest worden. Nu lijkt iedereen te beseffen dat het structureler is en dat het geen zin heeft om langer af te wachten. Het gaat nu meer gestructureerd en ik merk ook nog meer initiatieven bij de medewerkers om contacten te onderhouden of om het werk beter te stroomlijnen.
Zaken zijn meer gestructureerd en medewerkers nemen nog meer initiatieven.
Hoe gaat het met jou als ondernemer en wat heeft deze periode met jou gedaan?
Met wat vallen en opstaan gaat het per saldo eigenlijk erg goed. Een periode als deze maakt ook duidelijk wat belangrijk is en wat niet. Ik denk dat er minder tijd besteed wordt aan vergaderen en overleg. Iedereen is zich meer bewust van de eigen verantwoordelijkheid en eigen taak en houdt zich daar veel strakker mee bezig.
Een periode als deze maakt ook duidelijk wat belangrijk is en wat niet.
Lukt het om optimistisch te blijven? En zo ja, hoe doe je dat? Wat is jouw gouden tip?
Voor een aantal bedrijfstakken is het een moeilijke tijd. Je ziet echter ook dat een periode als deze je dwingt tot creativiteit. Gelukkig heb je nu meer tijd om daar eens goed voor te gaan zitten. Er zijn wel vaker crisisperiodes geweest. Weliswaar niet met sluiting van bijvoorbeeld de horeca, maar tijdens de bankencrisis van 2007 moesten fabrieken ook sluiten omdat er geen opdrachten waren. De één heeft dat overleefd en de ander niet. Dat was niet alleen een kwestie van geld, maar ook van het vermogen om zaken om te buigen. Ook nu zie je restaurants en andere bedrijven, die met prachtige oplossingen komen. Er zijn dus ook nieuwe kansen.
Deze tijd dwingt tot creativiteit en flexibiliteit. Het vermogen om zaken om te buigen.
Wat zou je verder willen delen over ‘meer online werken’, als tips/inspiratie voor andere ondernemers?
Online werken heeft niet alleen betrekking op de eigen organisatie! Ook je klanten werken steeds meer online. Gebruik deze periode om je onlinestrategie verder te ontwikkelen. Bedenk daarbij dat het niet volstaat om af en toe een nieuwsbrief te sturen of je website een nieuw kleurtje te geven. Verplaats je in de klant, in zijn medewerkers, die nu ook thuis werken. Hoe blijf je daar contact mee houden? Bedenk daarbij, dat bij ‘klassieke’ contacten altijd een sociaal element aanwezig was. ‘Hoe gaat het?’, ‘wat vond je van het voetbal?’, ‘hoe was je vakantie? Probeer dit soort elementen ook in je online werken mee te nemen. Vertel meer op social media over je zelf. Maak een lijst met ‘vrienden’ en reageer op hun persoonlijke berichtjes.