Interviews

Hoe doe jij dat eigenlijk? Aan het woord: Marielle Bordewijk, mede-eigenaar/oprichtster van het bureau Food by Design.

Marielle heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft. Werkte eerst voor Unilever, werkte tot 2017 zelfstandig en is nu samen met haar collega Marleen Zaalberg eigenaar van Food by Design. Het bureau voor food innovatie, merkontwikkeling en food trends waarbij Food design thinking centraal staat. Zij werken zowel nationaal als internationaal.

‘Embrace your inner nerd’

Het Albert Heijn verspakket, wie kent het niet? Food designer Marielle Bordewijk stond samen met haar compagnon Marleen Zaalberg aan de wieg van dit succes. Met hun bureau Food by Design, dat ze samen oprichtten bedenken en ontwerpen ze nieuwe producten, concepten en merken in food. En waar inmiddels andere consulting partners zich ook bij hebben aangesloten.

Maar hoe doet zij dat eigenlijk allemaal sinds de pandemie? De communicatie, de samenwerking en de betrokkenheid versterken? ‘Ik denk niet dat gezellig bedoelde Zoom-borrels ons de rijkdom gaan brengen die we nu missen. Je inhoudelijk verdiepen op je vakgebied wél.’ Ik noem dat ook wel ‘Embrace your inner nerd’.


Werk je in teamverband?

In teamverband nieuwe stijl: we werken in gelegenheidscoalities. Samen met een zwerm van allerlei vakidioten die net als wij gefascineerd zijn door food, innovatie, trends, vernieuwing, merkontwikkeling en strategie voor foodbedrijven. Al naar gelang van de vraag van de klant stellen we een team samen. De ene keer hebben we een receptontwikkelaar nodig, dan weer een verpakkingsontwerper en dan weer iemand die veel weet van e-commerce en software kan ontwikkelen.  

Werken op afstand heeft ons op een next level gebracht.


Is de manier van samenwerken sinds de pandemie veranderd?

Vroeger waren we vaak bij klanten, nu werken we meer digitaal. Ik ben wel verrast door de mogelijkheden die bepaalde digitale applicaties ons gebracht hebben. Het is ook makkelijk in het gebruik, mensen weten binnen tien minuten hoe het werkt. Het heeft ons werken op afstand echt op een next level gebracht.


Oh vertel! Welk next level?

De visuele manier van werken, die we zo belangrijk vinden in livesessies, kunnen we heel goed transporteren naar digitale omgevingen. Vroeger lag de hele zaal tijdens onze creatieve ideesessies vol met prachtige beelden en proefproducten. Omdat we heel erg geloven dat je gestimuleerd moet worden, vooral ook met je zintuigen, wil je tot goede ideeën komen. Maar met digital brainstormtools, digital whiteboards, kun je ook veel mooie beelden klaarzetten waar de deelnemers door geïnspireerd raken. En je kunt bijvoorbeeld allemaal tegelijk geeltjes op de muur plakken. Zonder Corona waren we hier nooit op gekomen. Dit blijft er in, daar ben ik van overtuigd.

We zagen opeens aanvragen uit Brazilië en Zuid-Afrika binnenkomen.


Waarom blijft het er in?

We hebben sessies gehad met mensen over heel Europa. Normaal zouden die allemaal moeten invliegen. Het scheelt zoveel tijd, kosten en milieubelasting. En we zagen opeens aanvragen uit Brazilië en Zuid-Afrika binnenkomen. Dat was voorheen eigenlijk ondenkbaar, het was voor een partij altijd veel efficiënter om met een bureau dáár te werken dan helemaal aan de andere kant van de wereld. Dit was natuurlijk technisch allemaal al mogelijk, maar we deden het minder. Corona heeft ons over dat bruggetje geholpen.


Wanneer ontmoet je elkaar wel live na de pandemie?

Als alles nog wat onduidelijker en minder concreet is. Als het bijvoorbeeld gaat om de strategische richtingen waarin je wilt gaan innoveren als bedrijf. We merkten dat we in digitale sessies een beetje te abstract bleven, te vaag. Live kunnen we toch makkelijker discussiëren, meer zoeken waar de verfijning zit. Want digitaal geldt: als je spreekt, moet je dat netjes om en om doen. Dan kun je niet een snelle discussie hebben en voortbouwen op elkaar. Of live of online beter is, verschilt per sessie en per fase waar je zit in het traject. De plussen en minnen zijn verdeeld. We concludeerden ook: het is helemaal niet zo dat de beste ideeën altijd ontstaan als je met een grote groep samen bent op een inspiratie gevende omgeving met uitzicht op de koeien of zoiets. De meest geniale invallen komen vaak als je alleen bent of met een duo. We kiezen nu duidelijk uit drie vormen: met grote groep, in break out rooms en even een moment alleen.

Ik kon nu gerichter te werk gaan.


Welk effect had de pandemie op jou persoonlijk?

Ik vond het wel iets moois hebben dat we allemaal teruggingen naar het kleinere en het dichtbije.

Ik ben met anderen gaan wandelen, één op één. Dan heb je andere gesprekken, zowel privé als zakelijk. Gesprekken die er meer toe doen, want je kunt meer intunen. Ik merkte dat ik energie overhield in deze tijd. Anderen vonden dat het hen veel energie kostte om via een beeldscherm te werken. Maar mij heeft het meer rust gegeven. Normale sessies van tien, vijftien man, dat vraagt veel van mij. Ik kon nu gerichter te werk gaan en hoefde niet elke keer die auto in en in de files te staan.


Heb je een advies voor anderen?

Ja, ik denk dat leuk is om je wat meer op de inhoud te storten. Je kunt je nu verdiepen in een onderwerp wat er al lang lag, wat je al lang in je achterhoofd had. Het is leuk om daar nu echt in te duiken en daar elke dag één of twee uur aan te besteden. Dan ontdek je stukken van je vakgebied die jouw werk een volgende dimensie kunnen geven.


Dus jij zegt: grijp deze kans voor een expertiseverbreding?

Ja. Het is een feit is dat we gezelligheid missen, maar ik denk niet dat Zoom-borrels ons daadwerkelijk de rijkdom gaan brengen die we missen. Misschien kunnen we beter een andere rijkdom creëren. ‘Embrace your inner nerd’, is hoe ik het noem. Probeer blijdschap te halen uit je eigen nieuwsgierigheid naar iets, je eigen expertise, je eigen kunde en je eigen liefde voor een bepaald onderwerp.


Marielle Bordewijk
Food designer, innovator, trendwatcher
www.foodbydesign.nl
0624627949

Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief