Updates

Je wilt niet dweilen met de kraan open – over arbeidsschaarste en behouden van medewerkers

De arbeidsmarkt is krap. Je bent op zoek naar nieuwe mensen en dan vertrekken er aan de andere kant regelmatig medewerkers die je al een tijd in dienst hebt. Soms kan dat voelen als dweilen met de kraan open.

Je blijft bezig

Wervingskosten rijzen de pan uit. Het kost je een hoop tijd en energie om nieuwe mensen binnen te halen en ondertussen stapelt het werk zich op. Erger nog activiteiten worden ‘on hold’ gezet omdat je gewoonweg de mensen er niet voor hebt. Met alle consequenties van dien voor de continuïteit van je bedrijf en dan heb je het nog niet over de motivatie van je zittende mensen… laat staan over innovatie.

De cijfers liegen er niet om

  1. Er staan 133 vacatures open tegenover 100 werkzoekenden [1].
  2. Maar liefst 65% van de nieuwe werkenden zijn binnen 91 dagen alweer op zoek naar interessante vacatures[2].
  3. Bijna 65% van de medewerkers staat open voor een andere baan[3].
  4. Eén op de 10 medewerkers verwacht binnen een half jaar een andere baan te hebben als ze actief op zoek gaan[4].

Behouden van medewerkers

De voordeur staat open voor nieuwe mensen maar als de achterdeur openstaat en mensen vertrekken…Die wil je graag behouden en hoe doe je dat?

Tips:

  1. Zet je medewerkers op nummer één. Gaat bij jou de waan van de dag voor? Eerst dit dan dat en dan gaan we de resultaten met elkaar vieren tijdens een personeelsfeest? Natuurlijk is dat leuk! Zorg er dagelijks voor om je medewerkers te spreken, naar ze te luisteren en je medewerkers te zien voor wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Dan weet je wat er speelt en hoe je kunt faciliteren en waarop je kunt bijsturen. Zo hou je echt vinger aan de pols. Medewerkers zijn het hart van je organisatie, je kapitaal waarmee je doelen en resultaten behaalt. Zet ze op nummer één.
  2. Verbinding. Een primaire behoefte van mensen is om zich verbonden te voelen. En dat is niet anders voor medewerkers binnen bedrijven. Misschien een gek idee maar wel het proberen waard. Schrijf alle namen van al je medewerkers op aparte briefjes en stop ze in een ‘hoge hoed’. Laat iedere medewerker twee briefjes hieruit halen – ja ook de directie! Dit zijn de collega’s waar je een wandelafspraak, een wandellunch, een één op één zoomcall of een koffie afspraak mee maakt. En doe dit tweewekelijks. Zo hoor je nog eens wat van elkaar en komt er meer verbinding tot stand.
  3. Aandacht. Aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Medewerkers willen gezien worden voor wie ze zijn en wat ze bij kunnen dragen. Daarop erkenning krijgen. Te horen krijgen wat er goed gaat en net zo belangrijk; wat ze kunnen verbeteren. Medewerkers willen zich kunnen ontwikkelen.
  4. Kaders. Schep kaders – wat verwacht je van je medewerkers? Wat is het doel waarvoor ze aan de lat staan? Welke resultaten verwacht je? En binnen welke kaders hebben je medewerkers de ruimte om deze resultaten op hun (‘eigen-wijze’) te kunnen behalen? Laat ze niet zwemmen. Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn en wanneer ze het goed doen. En medewerkers willen zelf het ‘hoe’ bepalen om aan het ‘wat’ bij te dragen.
  5. Stop met pleasen. Pleasen klinkt leuk maar is het niet. Medewerkers weten dan niet waar ze aan toe zijn. En erger nog, ze zouden zomaar het please-gedrag over kunnen nemen. Wederzijds draagt dit niet bij aan een open en transparante samenwerking. En dat is wel wat je wilt. Elkaar aan kunnen spreken om de doelen en resultaten op een effectieve en plezierige manier te behalen; helder zijn over wat je wederzijds van elkaar verwacht.
  6. Samenwerken en leren van elkaar. Binnen bedrijven zit vaak zo ongelooflijk veel talent. Schep een klimaat waarin leren van elkaar heel gewoon is. Laat medewerkers een kijkje nemen op een andere afdeling. Meelopen met een collega. En binnen je eigen afdeling; wie is waar goed in? Maak combinaties van medewerkers – beter nog; laat ze dit zelf doen – die verschillende kwaliteiten hebben door ze bijvoorbeeld gezamenlijk in te zetten op een project. Zo kunnen ze van elkaar leren.
  7. Beoordelingen. Old school is éénmaal per jaar met je medewerker bespreken hoe het gaat. Beoordelen en dan hier een cijfer of ander soort ranking aan hangen. Dit zou een continu proces moeten zijn. Niet die ranking maar wel het gesprek over elkaars functioneren. En niet alleen op de inhoud maar vooral ook op de persoonlijke ontwikkeling. En….maak ‘samenwerking’ een vast item op de agenda. Hoe gaat de samenwerking onderling? Wat draag jij daaraan bij en wat de ander. Wat verwacht ik daarin van jou en jij van mij? Als ik heel eerlijk ben…..ik kom dit zelden tegen als terugkerend gespreksonderwerp tussen leidinggevende en medewerker. En al helemaal niet tussen medewerkers onderling. Hier zit goud! Goud om open en transparant te zijn. Om met plezier te kunnen werken. Om bergen te verzetten en te innoveren.  
  8. Toon leiderschap. Mensen ‘managen’ zichzelf wel. Wat je als bedrijf, als directie, als MT doet is richting bepalen en helder en concreet richting geven; de koers uitzetten. Je medewerkers gaan aan het werk om deze in te vullen. Als leiding faciliteer je dit. En ‘walk your talk’. Geef het goede voorbeeld. Fouten maken mag. Fouten maken moet. Vallen. Het gaat erom hoe je opstaat en wat je daarvan hebt geleerd en/of welke nieuwe inzichten je dit heeft gegeven. Wees hier open over en deel ze.
  9. Manage de verwachtingen. De koers is gezet. Informeer iedereen in het bedrijf hierover. Maak de vertaalslagen naar je medewerkers toe. Wat betekent deze koers voor hun dagelijks werk? En als je de koers gaat bijstellen – al dan niet met input van je medewerkers; zij hebben immers vaak de beste ideeën!! – breng en houdt iedereen op de hoogte. Niets is zo erg als aan het werk zijn maar in het duister tasten omdat je niet precies weet waar je aan bijdraagt en waarom. En…je kunt niet vragen naar iets waar je het bestaan niet van afweet. Geef houvast door heldere en concrete informatie.
  10. Stimuleer persoonlijk leiderschap. Medewerkers willen zich ontwikkelen. Ze willen plezier hebben in hun werk en hun steentje bijdragen. Geef ze verantwoordelijkheid. Geef ze regie. Stimuleer dat ze zichzelf uitdagen en er alles uithalen wat er in hun zit. Heerlijk: je eigen regie nemen en jezelf en anderen uitdagen. Niet omdat het moet maar omdat het kan.
  11. Ambassadeurs. Hoe fijn is het als jouw medewerkers echte ambassadeurs voor jouw bedrijf zijn. Met trots vertellen over de organisatie waar ze voor werken. En in hun netwerk gaan zoeken naar mogelijk nieuwe collega’s. Mond op mondreclame blijkt toch nog altijd je sterkste wapen. Ook hier komen bovenstaande tips van pas.
  12. Onboarding. En als je dan nieuwe mensen binnen hebt dan wil je ook dat ze blijven. Zorg voor een goed onboarding plan. Niet alleen een gedegen inwerkplan op de inhoud maar ook op de mens. Daarvoor kun je de tips hierboven gebruiken.

Extra tips? Heb jij extra tips om mensen ‘te binden en te boeien’ opdat ze lange(re) tijd bijdragen aan jouw organisatie? Laat het ons weten: info@vandongenenco.nl

Wil je werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling van jezelf of je medewerkers? Kijk dan ook eens op de workshops pagina. Je kunt je nu al opgeven voor de (gratis) kennismakingsworkshops die gepland staan in september en oktober.


Bronvermelding

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-arbeidsmarkt/spanning-op-de-arbeidsmarkt

[2] https://nl.indeed.com/inspiration/5-touchpoints-waarop-veel-werkgevers-waardevolle-kandidaten-weer-kwijtraken?hl=nl&co=NL

[3] https://www.randstad.nl/werkgevers/kenniscentrum/employer-branding/weet-waarom-je-werknemers-vertrekken

[4] https://nl.indeed.com/inspiration/personeelsverloop-ondanks-economische-onzekerheden-volgens-trend?hl=nl&co=NL

Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief