Persoonlijke ontwikkeling

Bij wie moet je zijn? Over het vinden van de juiste begeleider.

Je hebt een leervraag. Je wilt jezelf verder ontwikkelen en je gaat op zoek naar de juiste begeleider. Bij wie moet je zijn? Er zijn zoveel aanbieders en aantrekkelijke opties dat je door de bomen het bos niet meer goed kan zien. In dit artikel zet Yolanda van Dongen op een rijtje wat de verschillen zijn tussen verschillende begeleiders. En…. heel handig een checklist waarmee je de juiste keuze kunt maken voor diegene die jou ‘mag’ begeleiden.

Er zijn genoeg mensen die jou op weg kunnen helpen om het beste uit jezelf te halen. Om jou vanuit je eigen persoonlijke kracht verder te laten ontwikkelen. Je kunt actief naar deze mensen op zoek gaan of ze komen ‘spontaan’ op je pad.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een mentor, trainer, docent, coach of een sparringpartner?

En hoe weet je of je de juiste persoon voor je hebt?

Laten we starten bij het begin. Er zijn een aantal randvoorwaarden waar een goede begeleider aan moet voldoen.

 • Veiligheid, vertrouwen en integriteit: Dit vormt de basis om jou ruimte te geven om te leren, te ontwikkelen, te oefenen en fouten te kunnen en mogen maken om daar dan weer van te leren. Om te vallen en weer op te staan.
 • De ‘klik’: Deze is niet alleen belangrijk maar essentieel! Wat dit is? Dat is moeilijk te beschrijven. Het komt neer op het gevoel dat je bij de ander hebt. Of je er ook op vertrouwt dat die ander je verder kan helpen. Dat je elkaar snel verstaat en begrijpt. Je wilt geen vrienden worden – dat gaat te ver en is in een begeleidingsrol zeker niet wenselijk.
 • Je leervraag: Deze vraagt geeft focus voor jouw begeleidingstraject. Het is belangrijk dat jouw begeleider goed weet wat jij nodig hebt. Wat wil je leren en waarom? Waarin wil je ontwikkelen? Het antwoord op deze vragen komt kortweg steeds neer op: Waar loop ik nu tegenaan en zou ik graag anders willen.

En dan start je zoektocht naar jouw begeleider

 • Mentor: Een mentor werkt vanuit ervaring en staat in de praktijk. Met zijn gevulde rugzak kan hij jou helpen met inhoudelijke vragen. ‘He’s been there’. Vanuit zijn lessons learned kan hij jou verder helpen. Het is als het ware jouw reisgezel waarmee je een tijdje op pad bent. Een mentor is iemand die in de praktijk werkt en jou helpt bij jouw werk gerelateerde vraag. Iemand die jou graag verder helpt, daar tijd voor vrijmaakt en daar zelf ook voldoening uit haalt.
 • Docent: Een docent doceert. Vaak gaat het om kennis, modellen en theorie. We hebben allemaal docenten op school gehad. We leren dan nieuwe materie. Inhoud. De docent checkt of je de stof hebt begrepen en toetst of je die kunt toepassen.
 • Trainer: Een trainer leert jou om je vaardigheden uit te breiden en/of nieuwe aan te leren. Je ‘traint’ ze als het ware. Een trainer maakt daarom ook vaak gebruik van rollenspellen om te oefenen, al dan niet met een trainingsacteur. Het gaat hier om ervarend leren door in het moment aan de hand van (summiere) theorie te oefenen.
 • Sparringpartner: Met een sparringpartner bespreek je een onderwerp. Je wisselt informatie en tips uit. Je zet de dingen op deze manier voor jezelf op een rij. Je kunt iemand bellen: kan ik even met je sparren? Of je kunt met iemand afspreken om met zekere regelmaat te sparren. Zo volg je elkaar in elkaars ontwikkeling en bezigheden. Het gaat hier om een gelijkwaardige relatie. Jullie zijn dan elkaars buddy’s.
 • Coach: Bij de mentor heb je een reisgezel. Een coach is meer je reisbegeleider. Samen op pad. Een coach begeleidt en is geheel gericht op jouw (leer)behoefte. Ze helpt jou om je bewustwording te vergroten, triggert jou om de diepte in te gaan en te oefenen. Een coach blijft eigenlijk altijd uit de inhoud en helpt jou om jouw eigen vragen te beantwoorden. Ze helpt jou om jouw grenzen te verleggen. Je eigen mindset onder de loop te nemen en je comfortzone op te rekken.

De vragen die je kunt stellen om de juiste begeleider te vinden

Om je nog verder op weg te helpen kun je onderstaand vragenlijstje helpen om te achterhalen of degene die jij spreekt de juiste persoon is voor jou.

 1. Kun jij mij helpen met het volgende….(benoem hier je leervraag)?
 2. Wanneer ben ik voor jou leer- en ontwikkelbaar?
 3. Welke resultaten heb je in het verleden behaald?
 4. Heb je referenties waar ik contact mee op kan nemen?
 5. Hoe ga jij je voorbereiden oftewel verdiepen in wat ik doe en zou willen?
 6. Wat verwacht je van mij? Hoe en wanneer evalueren wij?
 7. Hoe vaak gaan we elkaar spreken en/of zien en hoe lang zit er tussen onze ontmoetingen?
 8. Stel dat we gaandeweg erachter komen dat het niet echt lekker werkt tussen ons: wat is dan de ontsnappingsclausule en hoe gaan we dan goed uit elkaar?
 9. Wat is je tarief? Hoe is dit tarief opgebouwd? Wat mag ik hier exact voor verwachten?
 10. Kunnen we elkaar live ontmoeten?

De Bubbel-Babbel-Business-coach

Misschien zie je door de bomen het bos weer. En kun je goed beslagen ten ijs de juiste begeleider gaan zoeken voor jouzelf. Eén waarschuwing: Pas op voor de BBB-coach – de Bubbel-Babbel-Business coach.

Deze coaches verkopen je een ‘lege bubbel’ en weten goed te ‘babbelen’ en voordat je het weet draag je meer bij aan hun ‘businessmodel’ dan aan je eigen ontwikkeling.

Hoe kun je het kaf van het koren scheiden? Vraag altijd referenties op!

Wil jij of je team aan de slag met een ontwikkeltraject? Kijk dan op vandongenenco.nl. Daar vind je vele team- en persoonlijke ontwikkeltrajecten, workshops, trainingen en ook werkvormen. Met deze laatste kun je meteen zelf al aan de slag.

Yolanda van Dongen

Oprichter Van Dongen & Co Advies Coaching en Training en auteur van het boek ’Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI®’

Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief