Interviews

Marga Reuver – En verder… Interviewserie over vallen, opstaan en weer doorgaan.

Interview Marga Reuver – zij is sinds 2008 directeur en mede eigenaar van ICT bedrijf EGP en sinds mei 2020 van eV-ict BV. Verloochen je afkomst niet, dat maakt je tot wie je bent. Doe er je voordeel mee. Interview met Marga Reuver over samenwerking, betrokkenheid, leiderschap en kansen benutten tijdens de pandemie en ook daarna.

Mensen gaan groeien als ze goed gefaciliteerd worden.


Marga waar komt de naam van jullie bedrijf vandaan?

De oprichters waren in gesprek over de naamgeving van ons bedrijf en de naam GP (Gridpoint) was al vergeven. Met een kop koffie in de hand bedachten ze Espresso Gridpoint – afgekort dus EGP.


Dat doet me denken aan George Clooney. Vind ik geen punt hoor om met hem een kopje koffie te drinken!

Nou die zou ik wel als adviseur willen hebben…

Remote werken is voor ons Business as Usual


Even terugkijkend; Hoe ging dat bij jullie bij de start van de pandemie?

Wij zijn acuut alle maatregelen in acht gaan nemen. Ook omdat we enkele kwetsbare medewerkers hebben. Iedereen is meteen vanuit huis gaan werken. Op zich was dat niet zo’n punt want wij werken locatieonafhankelijk. De eerste vijf jaar van EGP hadden we sowieso geen kantoor en werkte iedereen al thuis. Voor ons is remote (thuis)werken business as usual.  

Iedereen individueel ‘Corona proof’ bij mij aan de keukentafel.


Wat was er anders?

Persoonlijk aandacht kunnen geven aan collega’s. We zijn meteen van start gegaan met een virtuele borrel en meetings met behulp van video conferencing.

Mijn zakenpartner Piet Honkoop is CTO en heeft de technische verantwoordelijkheid en ik ben overall verantwoordelijk als Directeur. We hebben samen afgesproken dat we iedereen wekelijks gingen bellen.

Daarnaast zijn we bij verjaardagen persoonlijk langsgegaan met een cadeautje, een taartje en een bosje bloemen. Dat was soms vroeg uit bed omdat iedereen verspreid over Nederland woont. Normaal worden verjaardagen op kantoor gevierd, maar dat ging nu dus niet meer.

Verder hadden wij net de keuken verbouwd en heb ik iedereen individueel ‘Corona proof’ aan de keukentafel bij mij thuis uitgenodigd.

Een complementair team is de basis. Dat begint bij recruitment!


Wat een ultieme aandacht! Mensen bij je thuis. Marga, terugkijkend zijn er lessons learned?

Ik heb bevestigd gekregen dat het echt gaat om die persoonlijke noot. Ik neem mensen aan die complementair zijn aan elkaar. Dat werpt nu extra zijn vruchten af. Mensen werken graag bij ons en met elkaar. Die basis moet altijd goed zijn. Juist om in moeilijke tijden er doorheen te komen. Om iets extra’s van mensen te vragen. Het start bij recruitment.

Mensen moeten zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn en ook aan te geven wat ze nodig hebben. Die vrijheid levert openheid op waarmee iedereen in zijn kracht kan blijven.

Mensen gaan ongelooflijk groeien als je ze als manager goed faciliteert.


Recruitment; Neem jij bewust mensen aan met een andersoortige achtergrond?

De mensen die ik aanneem komen uit hele verschillende hoeken en studierichtingen. Sommigen hebben hun studie niet afgemaakt. Politicologie, dansacademie, informatica, ruimtevaart en luchttechniek. Heel complementair. Ik neem juist graag mensen aan die ergens anders niet 1,2,3, worden aangenomen omdat ze voor onze sector een niet voor de hand liggende achtergrond hebben. Omdat ik weet als people manager dat als je mensen op een juiste manier faciliteert ze ongelooflijk gaan groeien.

Verloochen je afkomst niet, dat maakt je tot wie je bent.

Mijn moeder overleed toen ik vier jaar oud was en mijn vader bleef achter met 6 kinderen in de leeftijd tussen twee en dertien jaar en een boerderij.

Ik ben hierdoor snel volwassen geworden en door de familiesituatie bovengemiddeld geïnteresseerd geraakt in menselijke verhoudingen. Daar komt mijn voorkeur voor people management vandaan.

Verloochen je afkomst niet, dat maakt je tot wie je bent. Roei met de riemen die je hebt en maak er het beste van. Doe er je voordeel mee. Ik was niet “schoolintelligent”en heb de lange weg bewandeld, van Mavo, mbo naar hbo. Ik ben een schoolvoorbeeld van doorgaan en er alles uithalen wat erin zit.

Innovatie is cruciaal.


Vooruitkijkend. Hoe nu verder als de pandemie voorbij is?

Ik heb eigenlijk makkelijk praten. Mijn bedrijven zitten niet in de hoek waar de klappen vallen. Maar dat is misschien maar schijn. Wie weet zijn er een aantal klanten van ons die het dit jaar wel moeilijk gaan krijgen. Als de steun van allerlei financiële maatregelen weg zijn gevallen. Ik houd zeker rekening met tegenslag.

Hoe je daarmee omgaat? Innovatie is cruciaal. Als bedrijven blijven doen wat ze altijd al deden dan gaat het mis. Jaarlijks zou je moeten kijken; waar zijn we succesvol in en waarin niet en dan bijstellen. Vanuit ons bedrijf gaan we proactief richting klanten adviseren met nieuwe technologieën.

De persoonlijke noot die we richting de medewerkers geven, geven we ook aan onze business partners. We denken mee. Hele ingewikkelde materie begrijpelijk maken voor de klant.


Jouw tweede bedrijf Ev-ICT. Daar ga je eerdaags mee van start.

Ja klopt om precies te zijn op 25 maart aanstaande gaan we live. eV-ict is een zelf analyserend datamodel – zelflerende software – wat bedrijven inzicht geeft in de exacte ICT kosten. Onderzoek heeft uitgewezen dat bedrijven vanaf 400 werkplekken geen idee hebben wat de daadwerkelijke ICT kosten zijn. Binnen een organisatie zijn er heel veel systemen die iets bijhouden. Maar er is geen overall systeem dat feitelijk inzichtelijk maakt welke kosten waar zitten. Dat levert eV-ict. Het resultaat is een dashboard waar CEO’s, CTO’s en CIO’s inzicht krijgen en onderbouwd efficiency slagen kunnen maken in hun organisaties.

Laten we het thuiswerken tot kunst verheffen.


Waar zie jij kansen als we de pandemie uit zijn gekropen?

Waar we echt hoop uit kunnen putten is de digitale transformatie die nu een vlucht heeft genomen. Wel een nuance: als mensen denken ‘ik kan nu video conferencen dan is mijn digitale transformatie geslaagd’, dat ligt wel wat genuanceerder. Wat ik echt hoopvol vind is dat we nu echt hebben geleerd om op een andere manier zaken te doen. Ik zie kansen voor meer vrouwen in de techniek en ook op hogere functies. Laten we het thuiswerken tot kunst verheffen. Laten we het hybride maken. Laat de keus aan de medewerker en maak het vooral flexibel. Thuiswerken gecombineerd met naar kantoor gaan.

Ik geloof sowieso in bedrijven die in balans zijn. Bedrijven die niet op de korte termijn gericht zijn. Over het algemeen zijn dat bedrijven die vooral gericht zijn op de belangen van aandeelhouders. Ik geloof in een visie op de langere termijn. Denken vanuit klanttevredenheid. Dat is niet alleen goed voor de klant maar ook voor al die medewerkers die daaraan bijdragen. Dat geeft heel veel voldoening. Onze collega’s vinden niets leuker dan klanten helpen en bijdragen aan hun tevredenheid. Vanuit bedrijven en organisaties zou het ideaal zijn als alle medewerkers gefaciliteerd worden. Iedereen zou moeten doen waar hij/zij goed in is en in staat zijn om klanten in “jip en janneke taal” verder te helpen.

Accepteren, opstaan en weer doorgaan.


Heb je nog één hoopvol bericht richting toekomst?

Een crisis kent verliezers en biedt ook kansen. Dat zien we door de hele geschiedenis heen en is van alle tijden. Het is opstaan en weer doorgaan. Accepteren dat het is zoals het is en vooral weer kansen zien en doorzetten. Met de mindset: het glas is halfvol.


Marga Reuver

Directeur en mede-eigenaar van EGP bv en eV-ict BV
Email: marga@egp.cloudmarga@eV-ict.com
Tel: +31 6 51 04 90 57
Website: www.egp.cloudeV-ict.com

Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief