Interviews

Mirjam Doorewaard – En verder… Interviewserie over vallen, opstaan en weer doorgaan

Interview Mirjam Doorewaard –directeur a.i.  in de Zorg sector en mede-eigenaar van Woonz.nl – het platform in Nederland voor fijn wonen voor senioren – een ‘funda-achtige’ website voor aangenaam ouder worden met alles over woningen, service en zorg voor senioren.

Mirjam werkt al jaren als interim’er bij verschillende zorgorganisaties; van verzorgingstehuizen tot aan ggz klinieken.


We gaan in en uit lockdowns – hoe is het jou vergaan sinds de start van de pandemie nu bijna een jaar geleden?

We werkten traditioneel, net als iedereen, gewoon op kantoor van negen tot vijf. Van het een op het andere moment hield het op om samen met elkaar te werken op kantoor. Het was verschrikkelijk wennen. 


Wat zijn jullie gaan doen na deze eerste ‘schok’?

We zijn direct online gaan werken en zagen elkaar iedere ochtend via onze beeldschermen. We waren al gewend om agile en scrummend te werken – in kleine stapjes korte doelen behalen. Dat bleek online heel helpend te zijn. Iedere dag even checken bij elkaar waar je mee bezig bent en kijken wat eenieder nodig had.

Als het niet meer interessant is dan is het ook niet meer relevant


En toen het langer ging duren?

Na verloop van een aantal weken bleken die dagelijkse sessies – die nu geen 10 minuten meer duurde maar veel langer – niet voor iedereen meer even interessant. En als het niet meer interessant is dan is het ook niet meer relevant. We zijn toen toegegaan naar maatwerk. Waar had eenieder persoonlijk en vanuit de eigen functie behoefte aan? En waar staan we in het proces naar het behalen van het resultaat? Aan de hand hiervan zijn we de sessies anders in gaan richten. We zijn afgestapt van het dagelijkse stramien.

Zelforganisatie kan alleen werken als je krachtige mensen hebt.


Dat is vanuit jouw rol bij Woonz.nl. Wat doe jij nog meer?

Als interim‘er in de zorg begeleid ik organisaties in ‘leiderschap’. Ik geloof in mensen zoveel mogelijk faciliteren om eigen regie op te pakken en te houden en de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zelfsturing of zelforganisatie is een besturingsmodel wat alleen maar kan werken als je krachtige mensen hebt. Met mijn leiderschapsstijl faciliteer ik de mensen om in hun kracht te gaan staan. Dat zijwerken aan meer eigen regie en dus zelforganisatie.

Ik ben gek op diversiteit.


Wat doe jij vanuit jouw leiderschapsstijl?

Vertrouwen is van essentieel belang. Daar begint het! Alle medewerkers hebben eigen talent, eigenschappen die uitermate waardevol zijn. Geef mensen de ruimte om die eigen kwaliteiten in de samenwerking binnen de teams een plek te geven. Ik ben gek op diversiteit. Een team met mensen met allerlei verschillende kwaliteiten opdat ze elkaar aanvullen. Stimuleer vervolgens initiatief en geef daar de ruimte voor. Zorg dat er ruimte is om fouten te mogen en kunnen maken. Dat werkt lerend. Het biedt ruimte en vrijheid en dat werkt stimulerend. Het haalt de passie omhoog bij eenieder om hun werk te doen vanuit passie en betrokkenheid.


Hoe anders werkt het nu in vergelijking met voor de pandemie als het op leidinggeven aankomt?

Laten we duidelijk zijn. De pandemie is natuurlijk vreselijk. Maar  als ik naar mijn eigen werk kijk, zie ik ook voordelen. Op afstand werken faciliteert loslaten, dat je het vertrouwen als het ware bijna automatisch moet geven. Je kunt er niet meer dicht bovenop zitten. Ik heb mensen gestimuleerd , gefacilliteerd en gecoached in het nemen van hun eigen regie. Dit vergt vertrouwen en vooral ook loslaten vanuit mijn rol als leidinggevende.

Dus dat waar ik sowieso al in geloofde en deed, is nog eens extra uit de verf gekomen door het noodgedwongen op afstand werken.

Werken van negen tot vijf is passé.

Een mooi voorbeeld is ook dat mensen veel meer hun eigen werktijden zijn gaan inrichten. Dat wat passend is bij henzelf en past binnen de mogelijkheden. Even tussendoor boodschappen gaan doen of een flinke wandeling is zoveel meer gewoonte geworden. S avonds een uurtje er bij pakken is een keuze geworden. Werken van negen tot vijf is eigenlijk wel passé.

De bedrijfsvisie en strategie moet helder zijn. De stip op de horizon. De doelen bepalen we gezamenlijk. Ik noem dat de piketpaaltjes. En vervolgens vertalen we die gezamenlijk naar deelresultaten. Kleine resultaten die binnen korte tijd haalbaar zijn om te realiseren. Dat vind ik echt essentieel. Zo draagt iedereen zijn of haar ideeën bij en kom je tot veel betere gedragen inzichten wat weer tot weloverwogen en gedragen resultaten leiden. Zo kun je ook de verantwoordelijkheid nemen voor wat je als medewerker moet behalen. Bovendien het vertalen naar kleine resultaten die vrij snel te behalen zijn, kun je ook kleine successen vieren. Enorm motiverend. Je ziet dat je vooruitkomt. En je leert gaandeweg.


Dus flexibiliteit, stip op de horizon en eigen regie is het voornaamste?

Ja absoluut en ook; laat mensen niet aan hun lot over. Als leidinggevende ben je onderdeel van het team of van meerdere teams. Je bent beschikbaar voor vragen. Sterker nog; verleid mensen om vragen te gaan stellen!


Welke kansen zie jij?

Ik heb vooral geleerd hoeveel ruimte ‘loslaten’ geeft.  En hoe belemmerend het kan zijn om verplicht van negen tot vijf op kantoor te zijn. Ik heb echt geleerd om goed te kijken naar wie je voor je hebt. Geef mensen de ruimte die ze persoonlijk nodig hebben. Dat is ook de kans die ik zie richting de toekomst. Dit vooral vasthouden! Zo haal je het beste uit je mensen met optimale(re) resultaten voor de organisatie.

Blijven kijken wat er allemaal wel kan.


Welke kansen zie je nog meer?

Vooral blijven kijken wat er wel kan. Ik vind het echt geweldig om te zien hoe creatief mensen ook zijn als het erop aan komt. Wat hebben we veel moois zien ontstaan tijdens de pandemie!! Wat een ondernemerschap. Mensen die eerder bijna vastgeroest waren, zie ik de meest leuke dingen doen. Echt fantastisch.

En waar ik echt ook een kans zie is om holacrazy te gaan implementeren binnen organisaties.


Holacrazy? Wat is dat?

Dat is een besturingsmodel gebasseerd op agile organiseren. Het gaat uit van eigen regie en eigen verantwoordelijkheid. Mensen daarin faciliteren opdat doelen behalen, ondernemerschap en talent vrij spel krijgen.


Hoor ik dat jij een bestuurder in aantocht bent?

Ik zou het heel leuk vinden om een organisatie te leiden en vorm te geven vanuit de rol van bestuurder. En wel zo: dat niemand aan de top van de organisatie staat zoals we dat nu nog vaak zien. Dat we het echt samen en met zijn allen doen. Holacrazy dus.


Mirjam Doorewaard

Telefoon: 06-18295073

E-mail: mirjam@mirjamdoorewaard.nl

Website: mirjamdoorewaard.nl

Beschikbaar voor: eindverantwoordelijke functie in de zorg

Nieuwsbrief

Wil je niks missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief